Vrijwilliger worden?

Wanneer u zich als vrijwilliger aanmeldt, wordt u uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. In dit eerste gesprek geeft de coördinator informatie over de Vriendendienst (doelstelling, werkwijze, regels, procedure en contract) en wordt gevraagd naar uw motivatie, interesse, wensen en mogelijkheden. Op deze manier kan de coördinator/consulent een goed beeld krijgen van uw karakter en persoonlijke wensen en mogelijkheden zodat wij een geschikte deelnemer voor u kunnen zoeken. Voordat u daadwerkelijk wordt gekoppeld krijgt u meestal een introductiebijeenkomst aangeboden.

Als de coördinator een geschikte deelnemer voor u gevonden heeft, vindt er een kennismakingsgesprek plaats. De coördinator kan hierbij aanwezig zijn afhankelijk van wat u beiden prettig vindt. In dit gesprek kunt u met uw maatje kennis maken. De coördinator neemt na een paar dagen, zowel met u, als met de deelnemer contact op om te vragen of het ‘klikt’. Mocht het niet klikken, dan volgt nader overleg. Vanaf dit eerste contact gaat een kennismakingsperiode (proefperiode) van ongeveer zes contacten in. Na deze periode neemt de coördinator contact met u op. De coördinator ziet er met name op toe of het contact aan beide kanten volgens verwachting verloopt en helpt eventuele problemen op te lossen. Er wordt teruggekeken op de afgelopen periode en u wordt gevraagd of u met elkaar verder wilt.

Het contact wordt in principe aangegaan voor de periode van één jaar. U wordt gevraagd een vrijwilligersovereenkomst te ondertekenen en een Verklaring Omtrent Gedrag te overleggen. Mocht u hierover vragen hebben dan kunt u zich wenden tot de coördinator in uw regio.

Deskundigheidsbevordering

‘Verder’  is het netwerk van vrijwilligers en organisaties dat scholing voor en door vrijwillige inzet in Leiden en omstreken afstemt, bundelt en verbreedt. Een groot deel van de scholing wordt door vrijwilligers aangeboden en een deel vanuit de organisaties.
  • Hoe stel je grenzen?
  • Afscheid nemen, hoe doe je dat?
  • Wat is een depressie, wat betekent het voor iemand om depressief te zijn en hoe ga je daar als vrijwilliger mee om?
  • Gespreksvaardigheden.


Klik hier voor de contact pagina