Vrijwilligers informatie

Echt heel leuk om te doen zegt vrijwilligster Ilse:
“De Vriendendienst koppelt de deelnemer en het maatje zoveel mogelijk op basis van interesses. Ik geef bijvoorbeeld niet veel om sportieve activiteiten, maar wel om koken, eten en op een terrasje zitten. Op die manier is er altijd iets wat je samen kunt doen. Ik had geen idee dat er zoveel mensen alleen zijn: er zijn er die geen verjaardagsbezoek krijgen, nog geen kaartje of telefoontje. Terwijl het zo'n kleine moeite is om iemand een wat beter gevoel te bezorgen door wat aandacht.

Ik ben nadrukkelijk geen hulpverlener, ik zeg weleens tegen degene die ik bezoek: 'zie me als de buurvrouw die een bakkie komt doen'. Dat betekent niet dat we het niet hebben over het leven en problemen van de deelnemer. Het zijn mensen die meestal op jonge leeftijd al veel hebben meegemaakt en daarover willen vertellen. Ik zie het als uitdaging om te proberen hun wereld iets te vergroten, zoals de contacten met de deelnemers de mijne vergroot. De bezoekjes zijn ook niet allemaal zwaar beladen: de mensen die ik tot nu toe heb ontmoet hebben voldoende zelfspot en er valt genoeg te lachen.”Foto: Ilse


De Vriendendienst brengt een vrijwilliger in contact met een deelnemer. Deelnemers zijn mensen met een psychiatrische achtergrond.
Vrijwilligers van de Vriendendienst bezoeken gedurende één jaar een vast maatje. Dit kan één keer per week of één keer per twee weken plaats vinden. Het bezoek duurt een dagdeel, dat is een ochtend, middag of avond. Gewoon om activiteiten te ondernemen die samen gezelliger zijn dan alleen. Het gaat om heel gewone dingen zoals samen wandelen, een eindje fietsen, boodschappen doen, of een kopje koffie drinken, maar ook een bezoek aan een museum of naar de film. Dit hangt af van de interesse van zowel de deelnemer als de vrijwilliger. Er wordt dan ook gezocht naar mensen die wat interesse betreft bij elkaar passen. Zo bieden vrijwilligers gezelligheid en afleiding en zijn door hun persoonlijke betrokkenheid en respect voor de ander een grote steun.